Błonnik – regulator procesów przemiany materii

Błonnik – regulator procesów przemiany materii

Coraz częściej zwracając uwagę na odpowiednio zbilansowaną dietę, mówi się o ważnej roli, jaką odgrywa w niej błonnik. Jest on węglowodanem, który wchodzi w skład ścian komórkowych roślin, dlatego też można go czerpać tylko z substancji roślinnych.

Człowiek nie jest przystosowany do trawienia błonnika, jednak między innymi dzięki temu, reguluje on przemianę materii. Wchłania wodę, a następnie zwiększana jest objętość treści pokarmowej, co wpływa na sprawniejsze wypróżnianie. Poza tym, błonnik magazynuje szkodliwe substancje, powstające podczas trawienia w jelitach, a także ogranicza wchłanianie tłuszczy. Dzięki temu zmniejsza ryzyko podwyższonego ciśnienia oraz poziomu cukru, a tym samym błonnik zaleca się chorym na cukrzycę, nadciśnienie i miażdżycę.

Błonnik dzięki swoim funkcjom zalecany jest również osobom stosującym diety odchudzające. Nie dostarcza kalorii, zapewnie uczucie sytości, a jednocześnie przyspiesza przemianę materii. Poza tym ogranicza przyswajanie węglowodanów i tłuszczy. Produktami bogatymi w błonnik są więc wszelkie warzywa i owoce, jednak należy pamiętać, że często jest on magazynowany w warstwie zewnętrznej, a przy obieraniu owoców, pozbywamy się cennej skórki, która zawiera najwięcej błonnika. Według dietetyków powinno spożywać się około 20 gramów błonnika na dobę, podczas gdy przeciętny mieszkaniec Europy przyswaja tylko 8 gramów tej substancji.