Olej słonecznikowy nie taki zły

Ze względu na pojawienie się wielu egzotycznych olejów, olej słonecznikowy również na pewien czas poszedł w odstawkę. Wiele osób było przekonanych, że nie jest zdrowy i nie współgra ze sposobem odżywiania, w którym głównym celem jest zdrowie oraz wybór korzystnych dla niego produktów. Jednak obecnie olej słonecznikowy również przeżywa swój renesans, ponieważ dzięki swojemu składowi nie ustępuje popularnej i uznawanej za najzdrowszą w Europie oliwie z oliwek.

W oleju słonecznikowym znajduje się mnóstwo kwasów nienasyconych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, rozwoju układu nerwowego oraz sprzyjają koncentracji i poprawie pamięci. Najlepsze efekty przynosi, jeśli jest stosowany jako dodatek do potraw, a nie do ich smażenia. Można nim polewać sałatki, urozmaicać pasty na kanapki oraz ugotowany już ryż, kaszę, ziemniaki, co nadaje potrawom delikatnego smaku i likwiduje konieczność polewania dania sosem albo zasmażką.

Wystarczy już jedna łyżka oleju słonecznikowego dziennie, żeby dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Skuteczna walka z nowotworami

Nikt nie lubi chodzić do lekarza. Każdy bowiem boi się, że podczas badań wyjdzie coś niedobrego. Wszyscy zatem jak najdłużej…

Dieta zmienna czterodniowa rotacyjna

W poprzednim rozdziale omawialiśmy zagadnienie nadwrażliwości / alergii na pokarmy. W tej części zajmiemy się metodą, jakiej trzeba użyć, by…

Życie bez używek

Aby zdrowy styl życia był wcielony w życie w pełni trzeba zrezygnować z jeszcze jednego elementu, mianowicie z używek. Dotyczy…