Olej słonecznikowy nie taki zły

Ze względu na pojawienie się wielu egzotycznych olejów, olej słonecznikowy również na pewien czas poszedł w odstawkę. Wiele osób było przekonanych, że nie jest zdrowy i nie współgra ze sposobem odżywiania, w którym głównym celem jest zdrowie oraz wybór korzystnych dla niego produktów. Jednak obecnie olej słonecznikowy również przeżywa swój renesans, ponieważ dzięki swojemu składowi nie ustępuje popularnej i uznawanej za najzdrowszą w Europie oliwie z oliwek.

W oleju słonecznikowym znajduje się mnóstwo kwasów nienasyconych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, rozwoju układu nerwowego oraz sprzyjają koncentracji i poprawie pamięci. Najlepsze efekty przynosi, jeśli jest stosowany jako dodatek do potraw, a nie do ich smażenia. Można nim polewać sałatki, urozmaicać pasty na kanapki oraz ugotowany już ryż, kaszę, ziemniaki, co nadaje potrawom delikatnego smaku i likwiduje konieczność polewania dania sosem albo zasmażką.

Wystarczy już jedna łyżka oleju słonecznikowego dziennie, żeby dostarczyć organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.

Jak zostać asystentem medycznym?

Zawód asystenta medycznego zyskuje na popularności. To nie tylko satysfakcjonująca praca, ale również zawód, który zapewnia stabilność zatrudnienia i możliwość…

Skuteczna walka z nowotworami

Nikt nie lubi chodzić do lekarza. Każdy bowiem boi się, że podczas badań wyjdzie coś niedobrego. Wszyscy zatem jak najdłużej…

Dieta zmienna czterodniowa rotacyjna

W poprzednim rozdziale omawialiśmy zagadnienie nadwrażliwości / alergii na pokarmy. W tej części zajmiemy się metodą, jakiej trzeba użyć, by…