Neapolitańskie pyszności

Neapolitańskie pyszności

Nawet osoby zakochane we Włoszech uważają, że Neapol to miasto, które można albo pokochać albo ostatecznie znienawidzić i nigdy nie zmienić zdania w tej kwestii. Faktycznie, miejsce w żaden sposób nie przypomina malowniczych regionów Włoch i miast stricte turystycznych, choć samo w sobie jest atrakcją. Neapol to przede wszystkim kolebka jednej z najgroźniejszych mafii, jakie stąpały po naszej planecie oraz miasto, któremu bliżej do wysypiska śmieci, aniżeli nadmorskiego kurortu. Niemniej, ma swój urok i kuchnię, która rekompensuje wszystkie niedociągnięcia.

Czego warto skosztować w Neapolu?

Nieporozumieniem byłoby, gdybyśmy pominęli pizzę, która w tym regionie jest po prostu wybitna i zupełnie inna niż te, do których przyzwyczają nas polskie pizzerie. Neapolitańska pizza to cieniutkie ciasto i minimum dodatków polanych odrobiną aromatyzowanej i doprawionej oliwy. Trzeba jednak przyznać, że tyle wystarczy, by stwierdzić, że miało się do czynienia z najlepszym plackiem tego typu. Warto i zaleca się zamawiać pizzę w miejscach najmniej renomowanych, czyli takich, które być może wyglądem nie zapraszają do środka, aczkolwiek serwują najlepsze dania w mieście. Takich miejsc jest sporo i wielu turystów z premedytacją omija główną promenadę tuż przy Zatoce Neapolitańskiej w poszukiwaniu mniejszych knajpek z lepszym jedzeniem.

Owoce morza

Niemal każda restauracja neapolitańska posiada w ofercie owoce morza i niemal wszędzie są one prawdziwym niebem dla podniebienia. Owoce morza w Neapolu zawsze są świeże i zawsze smakują pysznie. Entuzjaści powinni skosztować przepysznych małż podawanych na ogromnych półmiskach z dodatkiem pieprzu i cytryną. Warto skosztować także ryb, które w nieco lepszych knajpkach można sobie samodzielnie upatrzyć w akwarium i wybrać taką, na jaką akurat mamy ochotę.

Ser z Neapolu

Niewiele osób wie, że ser mozzarella tak naprawdę pochodzi z Neapolu i to właśnie tutaj jego produkcja odbywa się zgodnie z tradycyjnymi i wiekowymi metodami. W niemal każdym lokalnym sklepiku dostrzeżemy plastikowe kubły z różnej wielkości kulkami. Sprzedawca na ogół zaproponuje nam degustację, a gdy już stwierdzimy, że w życiu nie jedliśmy lepszej mozzarelli, zapakuje wskazaną ilość do nylonowego worka wraz z aromatyczną serwatką.To idealna podstawa pysznego włoskiego śniadania, do którego warto dokupić kilka pomidorów oraz świeżą bazylię. Warto dodać, że również pomidory w Neapolu smakują nieco inaczej, a dla wielu gości, po prostu lepiej. Warto poszukiwać niewielkich pomidorków sprzedawanych w formie gałązki. Są wyjątkowo aromatyczne.

Wakacje w stylu slow travel – gdzie odpocząć w zgodzie z naturą?

W dobie szybkiego tempa życia i nieustannego pośpiechu coraz więcej osób zaczyna dostrzegać wartość w podróżach, które pozwalają na prawdziwy…

rozdzielnice elektryczne

Co warto wiedzieć przed zainstalowaniem rozdzielnicy elektrycznej?

Czy wiesz, że rozdzielnice elektryczne muszą być instalowane zgodnie z normami bezpieczeństwa? Regulują one między innymi wysokość montażu oraz wymogi…

Jak zostać asystentem medycznym?

Zawód asystenta medycznego zyskuje na popularności. To nie tylko satysfakcjonująca praca, ale również zawód, który zapewnia stabilność zatrudnienia i możliwość…