Stewia alternatywą dla białego cukru

Biały cukier jest składnikiem, którego nie mogłoby zabraknąć w żadnym, polskim domu. Kupujemy go kilogramami i przechowujemy w spiżarni. Dodajemy go niemal wszędzie – do ciast, deserów, owoców, napojów, słodkich dań. Chociaż dietetycy radzą nie przekraczać dorosłym porcji 90 g (18 łyżeczek) dziennie, większość z nas pochłania go w codziennych posiłkach około 10-12 razy więcej.

Może mieć to związek z tradycją kuchni polskiej, ale należy pamiętać, że każdy nadmiar cukru powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Rozwiązaniem i zdrowym odpowiednikiem jest stewia, która – jak większość słodzików – dostępna jest w postaci proszku, tabletek i płynu. Jedna jej łyżeczka ma jest tak słodka jak duża ilość białego cukru i jest zupełnie bezkaloryczna. Jest więc bezpiecznym zamiennikiem cukru dla wszystkich, a szczególnie dla tych, którzy się odchudzają. Będzie to zdrowsze zarówno dla wagi, jak i dla serca oraz cholesterolu. A smak – przyzwyczajenie się do tego, że jest nieco inny, to kwestia kilka wypitych herbat.

Jak zostać asystentem medycznym?

Zawód asystenta medycznego zyskuje na popularności. To nie tylko satysfakcjonująca praca, ale również zawód, który zapewnia stabilność zatrudnienia i możliwość…

Skuteczna walka z nowotworami

Nikt nie lubi chodzić do lekarza. Każdy bowiem boi się, że podczas badań wyjdzie coś niedobrego. Wszyscy zatem jak najdłużej…

Dieta zmienna czterodniowa rotacyjna

W poprzednim rozdziale omawialiśmy zagadnienie nadwrażliwości / alergii na pokarmy. W tej części zajmiemy się metodą, jakiej trzeba użyć, by…