Stewia alternatywą dla białego cukru

Biały cukier jest składnikiem, którego nie mogłoby zabraknąć w żadnym, polskim domu. Kupujemy go kilogramami i przechowujemy w spiżarni. Dodajemy go niemal wszędzie – do ciast, deserów, owoców, napojów, słodkich dań. Chociaż dietetycy radzą nie przekraczać dorosłym porcji 90 g (18 łyżeczek) dziennie, większość z nas pochłania go w codziennych posiłkach około 10-12 razy więcej.

Może mieć to związek z tradycją kuchni polskiej, ale należy pamiętać, że każdy nadmiar cukru powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Rozwiązaniem i zdrowym odpowiednikiem jest stewia, która – jak większość słodzików – dostępna jest w postaci proszku, tabletek i płynu. Jedna jej łyżeczka ma jest tak słodka jak duża ilość białego cukru i jest zupełnie bezkaloryczna. Jest więc bezpiecznym zamiennikiem cukru dla wszystkich, a szczególnie dla tych, którzy się odchudzają. Będzie to zdrowsze zarówno dla wagi, jak i dla serca oraz cholesterolu. A smak – przyzwyczajenie się do tego, że jest nieco inny, to kwestia kilka wypitych herbat.