Stewia alternatywą dla białego cukru

Biały cukier jest składnikiem, którego nie mogłoby zabraknąć w żadnym, polskim domu. Kupujemy go kilogramami i przechowujemy w spiżarni. Dodajemy go niemal wszędzie – do ciast, deserów, owoców, napojów, słodkich dań. Chociaż dietetycy radzą nie przekraczać dorosłym porcji 90 g (18 łyżeczek) dziennie, większość z nas pochłania go w codziennych posiłkach około 10-12 razy więcej.

Może mieć to związek z tradycją kuchni polskiej, ale należy pamiętać, że każdy nadmiar cukru powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Rozwiązaniem i zdrowym odpowiednikiem jest stewia, która – jak większość słodzików – dostępna jest w postaci proszku, tabletek i płynu. Jedna jej łyżeczka ma jest tak słodka jak duża ilość białego cukru i jest zupełnie bezkaloryczna. Jest więc bezpiecznym zamiennikiem cukru dla wszystkich, a szczególnie dla tych, którzy się odchudzają. Będzie to zdrowsze zarówno dla wagi, jak i dla serca oraz cholesterolu. A smak – przyzwyczajenie się do tego, że jest nieco inny, to kwestia kilka wypitych herbat.

Skuteczna walka z nowotworami

Nikt nie lubi chodzić do lekarza. Każdy bowiem boi się, że podczas badań wyjdzie coś niedobrego. Wszyscy zatem jak najdłużej…

Dieta zmienna czterodniowa rotacyjna

W poprzednim rozdziale omawialiśmy zagadnienie nadwrażliwości / alergii na pokarmy. W tej części zajmiemy się metodą, jakiej trzeba użyć, by…

Życie bez używek

Aby zdrowy styl życia był wcielony w życie w pełni trzeba zrezygnować z jeszcze jednego elementu, mianowicie z używek. Dotyczy…