Dotyczy to szczególnie osób starszych i bardziej narażonych na choroby serca, jednak nie tylko. Wszyscy powinniśmy poprzez odpowiednią dietę dbać o serce i jego zdrowe działanie. Pomóc w tym może witamina B, czyli kwas foliowy, który w szybki i skuteczny sposób obniża w organizmie poziom aminokwasu odpowiedzialnego za wszystkie stany zapalne i inne problemy związane z chorobami serca, czy jego nienaturalnym rytmem.
Witaminy tej dostarczamy swojemu organizmowi jedząc przede wszystkim warzywa tzw. strączkowe. Np. szparagi czy inna fasolka jedzone codziennie, pomogą zaspokoić zapotrzebowanie na potas i witaminę B. Dzięki takiemu zdrowemu dodatkowi do obiadu, składającemu się z ugotowanych roślin strączkowych, można zadbać zarówno o samopoczucie i lekkość, ale również o prawidłową pracę serca. Szczególnie należy w tej kwestii zrobić coś dla starszych osób – rodziców, dziadków, ponieważ to oni są najbardziej narażeni na choroby serca. Warto o nich zadbać poprzez kontrolowanie tego, co jedzą.