Ryby: czy warto je jeść?

Ryby: czy warto je jeść?

Dietetycy zachęcają do tego, aby jak najczęściej sięgać po ryby. Zaznaczają, że są one bardzo zdrowe, a ich regularnie spożywanie przyniesie nam szereg korzyści zdrowotnych. Zobaczmy dlaczego warto je jeść, a także na jakie ryby stawiać najczęściej.

Jakie rodzaje ryb są dostępne?

Ryby, które obecnie dostępne są w sprzedaży to zarówno ryby morskie, jak i słodkowodne. Do tych pierwszych zalicza się bardzo lubianą przez Polaków makrelę, a także śledzia, który jest jedną z najczęściej spożywanych przez nas ryb. Ryby morskie to również dorsz, łosoś i szprot. Z kolei karp, który gości na naszych stołach podczas wigilijnej kolacji jest rybą słodkowodną. Podobnie pstrąg, sandacz, jesiotr i karaś. Ryby dzieli się, biorąc pod uwagę również to, jak bardzo są tłuste. Do ryb tłustych zalicza się śledzie, makrelę, szprotki i sardynki. Ryby chude to z kolei sandacz, morszczuk, szczupak, mintaj, dorada i miruna. Ryby pośrednie, a więc te średnio tłuste to między karp i pstrąg.

Dlaczego ryby są tak zdrowe?

Ryby dostarczają nam szeregu składników odżywczych. Są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. Ryby – zwłaszcza morskie – dostarczają również bardzo cennych kwasów omega 3. Są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które dla naszego organizmu są niezbędne. Dietetycy i lekarze podkreślają, że to najlepsze, co mogą dostarczyć nam ryby. Nasz organizm kwasów omega 3 nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. Tymczasem skutecznie chronią nas przed chorobami układu krążenia, zapobiegają chorobom serca. Ich odpowiednia ilość w młodym wieku przekłada się na lepsze funkcjonowanie poznawcze wówczas, gdy jesteśmy starsi.

W jakiej postaci jeść ryby?

Oczywiście najlepsze są świeże ryby, które udusimy na parze bądź upieczemy. Nie zawierają one wówczas dodatkowego tłuszczu ze smażenia, a tym samym nie stają się bardziej kaloryczne. Wiele osób bardzo lubi ryby z puszki. Często jednak zastanawiamy się nad tym, czy takie ryby na pewno są dla nas dobre. Okazuje się, że tak. Ryby zamknięte w puszkach nie tracą nic ze swoich wartości odżywczych. Dostarczają wapnia, fosforu, witaminy D, a więc przyczyniają się do lepszej kondycji naszych kości. Wyjątkiem jest tuńczyk. Jeśli chcemy, aby ryba ta dostarczyła nam wielu składników odżywczych, lepiej sięgnąć po świeży filet i odpowiednio go przyrządzić. Co z rybami wędzonymi? Są one dość tłuste, zawierają również sód. Jeśli już po nie sięgamy, to koniecznie trzeba stawiać wyłącznie na te wędzone tradycyjną metodą. W przeciwnym razie mogą zawierać duże ilości sztucznych substancji, które nie wpłyną dobrze na nasze zdrowie.

Ryby to absolutne super foods. Każdy z nas powinien jeść je przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Jak wybrać najlepszą nowoczesną kasę fiskalną dla gastronomii?

Jeśli jesteś właścicielem lub menedżerem lokalu gastronomicznego, na pewno zdajesz sobie sprawę, jak ważne jest nadążanie za postępem technologicznym. Nowoczesne…

Gdzie kupić dobre okulary przeciwsłoneczne?

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się wyjść z domu w słoneczny dzień, zapomnieć o okularach przeciwsłonecznych i przez resztę drogi mrużyć…

Łóżko dziecięce z pojemnikiem – funkcjonalność i styl w jednym

Planujesz urządzenie pokoju swojego malucha i zastanawiasz się, jakie łóżko będzie najlepsze? Łóżko dziecięce z pojemnikiem to idealna opcja dla…