W ostatnim czasie bardzo dużo słyszy się o diecie bezglutenowej i o tym, jak pozytywnie może wpłynąć ona na organizm. Warto wiedzieć, że prócz osób, które po prostu chcą spróbować takiej diety, są też takie, które nie mają wyjścia i nie mogą jeść glutenu – chodzi o osoby cierpiące na celiakię. Jest to schorzenie o podłożu autoimmunizacyjnym, które polega na trwałej nietolerancji białek glutenowych. W leczeniu celiakii dieta bezglutenowa odgrywa najważniejszą rolę – po diagnozie konieczne jest dożywotnie stosowanie ścisłej diety opartej na produktach bez glutenu. Zobacz, kiedy warto stosować dietę bezglutenową, a kiedy lepiej jest z niej zrezygnować.
Czym jest gluten?
Na samym początku warto dokładnie wyjaśnić to, czym jest gluten. Gluten to nazwa mieszanin białek znajdujących się w zbożach. Składa się w 80-90% z białek, które nadają wypiekom charakterystyczną porowatą strukturę. Gluten można znaleźć w zbożach zawierających białka glutenowe, czyli w pszenicy, orkiszu, jęczmieniu i życie.
Kiedy warto stosować dietę bezglutenową?
Dietę wolną od glutenu stosuje się w przypadku celiakii, alergii na pszenicę oraz nietolerancji glutenu. Niektórzy dietetycy zalecają tę dietę również w przypadku chorób tarczycy np. Hashimoto oraz w przypadku niektórych chorób autoimmunologicznych.
W celu wykrycia celiakii stosuje się specyficzne testy z krwi umożliwiające zbadanie przeciwciał przeciwko gliadynie i transglutaminazie (enzym znajdujący się w ludzkim organizmie). Wykonuje się również biopsję jelita cienkiego. Coraz częściej przeprowadza się też badania genetyczne.
Dieta bezglutenowa – na czym polega?
Jeśli cierpisz na celiakię, to dobranie odpowiedniej diety jest jedną z najskuteczniejszych terapii. Dzięki temu możesz pożegnać się z uporczywymi objawami. U osób z długo nieleczoną celiakią często występują poważne niedobory niektórych witamin i składników mineralnych, spowodowane zaburzeniem wchłaniania składników odżywczych, wówczas zaleca się ich uzupełnienie za pomocą suplementacji. Ważne jest też to, aby unikać glutenu i zachować ostrożność nawet podczas przygotowywania posiłków.
Mężczyźni, którzy są na zdrowej diecie bez glutenu, mogą wprowadzić też suplement diety http://memberxxl.eu/. W jego skład wchodzą jedynie naturalne składniki, dzięki czemu nie musisz obawiać się o swoje zdrowie. Suplement jest w pełni bezpieczny, a pierwsze efekty jego zażywania można zauważyć już po kilku tygodniach regularnego przyjmowania. Skutecznie rozwiązuje on problemy związane z rozmiarem przyrodzenia.