Uwielbiane przez wielu żelki

Uwielbiane przez wielu żelki

Duży procent ludzi w każdym wieku przepada za żelkami i cukierkami z galaretką. Może dlatego, że posiadają ciekawy owocowy smak. Mają również różne i bardzo ciekawe kształty, oraz są bardzo kolorowe, czym przyciągają nasz wzrok i budzą apetyt. Lubimy je też dlatego, że można je żuć, jak gumę do żucia.
Żelki są również rodzajem cukierków z galaretką. Wytwarza się je na skalę przemysłową z syropu glukozowego, cukru buraczanego, wody, soków. Oraz żelatyny, która jest niezbędna do produkcji tych cukierków. Zastąpić ją może też agar i pektyny. Agar jest substancją żelującą, której składnikiem jest cukier galaktoza. Agar rozpuszcza się w 100 stopniach Celsjusza, a w zimniej wodzie pęcznieje. Natomiast w temperaturze 40-50 stopni zsiada się tworząc żel. Jeżeli chodzi o pektyny, to są one mieszaniną węglowodanów występujących w ścianach komórkowych niektórych roślin. Stanowią rozpuszczalne włókno pokarmowe pospolicie zwane błonnikiem.
Kaloryczność żelków kształtuje się na poziomie 310 kalorii w 100 gramach produktu. W 100 gramach tych słodyczy jest 6, 2 grama białka, oraz 71 gramów węglowodanów. Ogólnie żelki można zaliczyć do wyrobów cukierniczych dość kalorycznych. Tym bardziej, że są to dość ciężkie cukierki i na 100 gram nie jest ich aż tak wiele. Więc często zjadamy ich więcej niż 100 gram w ciągu dnia, aby nasycić apetyt.

Żelki, to niepozorne i małe słodycze. Lecz niemalże wszyscy kochamy je jeść.
A jaka jest ich historia, tego nie każdy jest świadom?
Większości ludzi znane są żelki Haribo. I dlatego warto poznać historię tych cukierków. Pierwsze słodycze o gumowej konsystencji można rzecz, że stanowiące prototyp dzisiejszych żelków powstały w dziewiętnastym wieku z połączenia cukru z żywicą jednego z gatunków drzew akacjowych.
W pierwszej ćwierci dwudziestego wieku niemiecki cukiernik stworzył pierwsze owocowe żelki, które były w kształcie misia. Dziś oprócz tradycyjnego misia mamy różne kształty żelków. Nawet najdziwniejsze kształty żelków powstają na podstawie odręcznego rysunku projektanta, który potem jest skanowany do komputera. W dalszej kolejności program graficzny tworzy jego trójwymiarowy obraz. Następnie dane z rysunku zostają przekazane do maszyny. Maszyna wycina gipsowy model. Z takiego modelu można zrobić miliony stempli. Maszyna robi odciski stempli w tacach z drobnym i wygładzonym proszkiem skrobiowym. W ten sposób tworzy się formy do żelków. Zagłębienia wypełniane są płynną i gorącą miksturą o owocowym smaku. Dalej poddaje się je procesowi suszenia. Następnie powstałe żelki powleka się woskiem pszczelim i carnauba będącym naturalnym woskiem roślinnym, który nadaje żelkom połysk i jednocześnie sprawia, że żelki się ze sobą nie sklejają.

Wakacje w stylu slow travel – gdzie odpocząć w zgodzie z naturą?

W dobie szybkiego tempa życia i nieustannego pośpiechu coraz więcej osób zaczyna dostrzegać wartość w podróżach, które pozwalają na prawdziwy…

rozdzielnice elektryczne

Co warto wiedzieć przed zainstalowaniem rozdzielnicy elektrycznej?

Czy wiesz, że rozdzielnice elektryczne muszą być instalowane zgodnie z normami bezpieczeństwa? Regulują one między innymi wysokość montażu oraz wymogi…

Jak zostać asystentem medycznym?

Zawód asystenta medycznego zyskuje na popularności. To nie tylko satysfakcjonująca praca, ale również zawód, który zapewnia stabilność zatrudnienia i możliwość…