Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na prosty, biały, domowy chleb. Jako, że nigdy nie piekłam chleba – był to mój pierwszy raz – strasznie bałam się, że coś może się nie udać. 🙂 Ale niepotrzebnie martwiłam się na zapas. Chleb wyszedł w środku mięciutki a na zewnątrz otacza go chrupiąca skórka. Gorąco zachęcam do upieczenia tego chleba, jest naprawdę pyszny. Nadaje się do wędliny, serów, różnego rodzaju past kanapkowych, jednym słowem – do wszystkiego. 🙂
Ja już wiem, że nie poprzestanę na tym jednym chlebie. Coś czuję, że będę się ograniczać do kupnego chleba a postaram się go wyłącznie piec. 🙂
Składniki:
(przepis pochodzi z książki Wypieki – Anneka Manning)
-900 g (6 szklanek) zwykłej mąki pszennej
-1 i 1/4 szklanki letniej wody
-duża szczypta drobnego cukru
-9 g (2 i 1/2 łyżeczki) suszonych drożdży
-60 g stopionego masła
-250 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
-2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Do dużej miski wlej 125 ml (1/2 szklanki) wody i wsyp cukier. Wkrusz do tego drożdże i odstaw na 5-6 minut do spienienia. Następnie dodaj masło, mleko, pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj resztę mąki, wsypując po jednej szklance na raz i wciąż mieszając, aż powstanie klejące ciasto. Wyjmij je następnie z miski na blat roboczy oprószony lekko mąką i wyrabiaj 8-10 minut lub do chwili, gdy poczujesz, że ciasto jest gładkie, elastyczne i dość miękkie. Jeśli za bardzo się klei, dosyp mąki.
Kolejnym etapem będzie włożenie ciasta do wysmarowanej olejem dużej miski i poruszania nim na wszystkie strony, aby się natłuściło. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1,5h do podwojenia objętości. 🙂 Jakieś 20 minut przed końcem wyrastania ciasta nastaw piekarnik do 200 stopni. Natłuść lekko dwie formy do pieczenia chleba. Gdy minie 1,5h jednym uderzeniem pięści wypchnij z ciasta nagromadzone powietrze. Ponownie wyjmij je na blat oprószony mąką i ostrym nożem przekrój na pół. Z jednej porcji ciasta uformuj prostokąt o grubości mniej więcej 1,5 cm.
To samo zrób z drugą połową ciasta. Każdy prostokąt zwiń w roladę i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy miejscem łączenia ciasta (szwem) do dołu. Przykryj wilgotną, płócienną ściereczką i dostaw w nieprzewiewne, ciepłe miejsce na 45 minut, lub gdy zorientujesz się, że ciasto chce uciec z foremki. 😉 Piecz 10 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika na 180 stopni i piecz jeszcze 30 minut.
Smacznego! 🙂