Prosty przepis na domowy chleb

Prosty przepis na domowy chleb

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na prosty, biały, domowy chleb. Jako, że nigdy nie piekłam chleba – był to mój pierwszy raz – strasznie bałam się, że coś może się nie udać. 🙂 Ale niepotrzebnie martwiłam się na zapas. Chleb wyszedł w środku mięciutki a na zewnątrz otacza go chrupiąca skórka. Gorąco zachęcam do upieczenia tego chleba, jest naprawdę pyszny. Nadaje się do wędliny, serów, różnego rodzaju past kanapkowych, jednym słowem – do wszystkiego. 🙂

Ja już wiem, że nie poprzestanę na tym jednym chlebie. Coś czuję, że będę się ograniczać do kupnego chleba a postaram się  go wyłącznie piec. 🙂

Składniki:
(przepis pochodzi z książki Wypieki – Anneka Manning)

-900 g (6 szklanek) zwykłej mąki pszennej
-1 i 1/4 szklanki letniej wody
-duża szczypta drobnego cukru
-9 g (2 i 1/2 łyżeczki) suszonych drożdży
-60 g stopionego masła
-250 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
-2 łyżeczki soli

Wykonanie:

Do dużej miski wlej 125 ml (1/2 szklanki) wody i wsyp cukier. Wkrusz do tego drożdże i odstaw na 5-6 minut do spienienia. Następnie dodaj masło, mleko, pozostałą wodę, połowę mąki oraz sól i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj resztę mąki, wsypując po jednej szklance na raz i wciąż mieszając, aż powstanie klejące ciasto. Wyjmij je następnie z miski na blat roboczy oprószony lekko mąką i wyrabiaj 8-10 minut lub do chwili, gdy poczujesz, że ciasto jest gładkie, elastyczne i dość miękkie. Jeśli za bardzo się klei, dosyp mąki.
Kolejnym etapem będzie włożenie ciasta do wysmarowanej olejem dużej miski i poruszania nim na wszystkie strony, aby się natłuściło. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na 1,5h do podwojenia objętości. 🙂 Jakieś 20 minut przed końcem wyrastania ciasta nastaw piekarnik do 200 stopni. Natłuść lekko dwie formy do pieczenia  chleba. Gdy minie 1,5h jednym uderzeniem pięści wypchnij z ciasta nagromadzone powietrze. Ponownie wyjmij je na blat oprószony mąką i ostrym nożem przekrój na pół. Z jednej porcji ciasta uformuj prostokąt o grubości mniej więcej 1,5 cm.
To samo zrób z drugą połową ciasta. Każdy prostokąt zwiń w roladę i włóż do wysmarowanej tłuszczem formy miejscem łączenia ciasta (szwem) do dołu. Przykryj wilgotną, płócienną ściereczką i dostaw w nieprzewiewne, ciepłe miejsce na 45 minut, lub gdy zorientujesz się, że ciasto chce uciec z foremki. 😉 Piecz 10 minut, a po tym czasie zmniejsz temperaturę piekarnika na 180 stopni i piecz jeszcze 30 minut. 

Smacznego! 🙂

dwie kobiety w klubie

Jak ubrać się do klubu nocnego?

Planujesz wieczór w elitarnym klubie go-go w Warszawie i chcesz wyglądać świetnie, ale jednocześnie czuć się swobodnie? Czy można to…

sprzątanie biura we Wrocławiu

Jak zarządzać budżetem przeznaczonym na sprzątanie biura we Wrocławiu?

Zarządzanie budżetem przeznaczonym na sprzątanie biura jest kluczowym elementem efektywnej administracji firmowej. W mieście, które dynamicznie rozwija się gospodarczo, odpowiednie…

Cardox producent kart zbliżeniowych i chipowych

W świecie, gdzie technologia ewoluuje w błyskawicznym tempie, firma Cardox wyróżnia się jako lider w produkcji kart zbliżeniowych i chipowych,…