Ta grupa produktów, to produkty zbożowe z całego ziarna. To nie biała pszenna mąka ale razowa z całego ziarna pszenicy bez usuwania otrąb, nie biały makaron, ale razowy, ciemny ryż, grube kasze i płatki jedynie zgniecione przez walce. Bez udziału pełnoziarnistego pieczywa, razowej mąki, płatków zbożowych, razowych makaronów, nieszlifowanego ryżu oraz cudownych kasz nie powinien być skomponowany żaden posiłek. Im mniej przetworzone tym lepiej. Białe chrupiące bułeczki są smaczne ale gdy zamienisz je na bułki grahamki zobaczysz różnicę.
Ta grupa dostarcza nam składników odżywczych zwanych węglowodanami, które są podstawowym źródłem energii dla naszego ciała i jedynym źródłem energii dla naszego mózgu. Dzieci jak i dorośli powinni na śniadania zjadać właśnie produkty z tej grupy np. granolę, kanapki na bazie razowego chleba dzięki temu poprawi się koncentracja, logiczne myślenie, pamięć i jasność umysłu. Nasz mózg po węglowodanowym śniadaniu będzie miał mnóstwo energii. Mąka razowa zawiera wszystkie elementy ziarna, łącznie z zarodkiem. Pieczywo ciemne jest również mniej kaloryczne i dostarcza większej ilości składników odżywczych jak: węglowodany złożone, białko, błonnik pokarmowy, witaminy szczególnie z grupy B oraz witaminy E, minerały – magnez, żelazo, mangan oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe i lecytynę zawartą w zarodku. Węglowodany w diecie powinny dostarczać od 55 do 60% ogółu energii, pod warunkiem, że będą to węglowodany złożone.
Kiedyś uważano, że osoby chore na cukrzycę powinny znacznie ograniczyć spożycie węglowodanów jednak jak wykazały badania różne produkty żywnościowe, pomimo tej samej zawartości węglowodanów, powodują zróżnicowaną odpowiedź glikemiczną, czyli poposiłkowy wzrost poziomu glukozy we krwi. Zaobserwowano, że istnieje w nas warunkujący zdrowie, fizjologiczny mechanizm regulujący usuwanie glukozy z krwi po posiłku węglowodanowym. „Zależy on od ilości węglowodanów złożonych (czyli pełnoziarnistych zbóż) w diecie. Im większa ich zawartość, tym lepsze usuwanie z krwi glukozy przerobionej z posiłku. Dlatego obecnie uważa się, iż u cukrzyków dieta powinna uwzględniać nierafinowane, złożone węglowodany, bogate w błonnik pokarmowy, przy znacznym ograniczeniu cukrów i węglowodanów prostych.”(M. Kozłowska-Wojciechowska, Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida zdrowia s. 21)
Jedząc produkty tej grupy masz zagwarantowane:
– właściwą masę ciała. Nadwaga otwiera wrota wszystkim chorobom cywilizacyjnym,
– nie zachorujesz na cukrzycę gdyż glukoza wolno uwalniana jest z produktów pełnoziarnistych,
– unikniesz chorób serca czy nowotworów głownie jelita grubego, bo zawarty błonnik pokarmowy pomoże ci regularnie usuwać wszystko co zbędne i toksyczne w twoim organizmie,
– przez cały dzień będziesz mieć wystarczająco energii zarówno do pracy mięsni jak i mózgu bez kofeinowego bata,
– będziesz spokojniejszy, bardziej opanowany, poprawi się koncentracja, logiczne myślenie oraz pamięć dzięki witaminom z grupy B oraz wielonienasyconym kwasom tłuszczowym i minerałom niezbędnym do tworzenia neuroprzekaźników,
– ciemne pieczywo we Francji nazywa się „chlebem miłości” ze względu na dużą zawartość wit.E,
– jeśli lubisz dużo jeść możesz jeść ile chcesz błonnik będzie kontrolować twój apetyt a produkty tej grupy dostarczają zaledwie 4kcal/g.
Produkty pełnoziarniste to wspaniale źródło błonnika pokarmowego:
– błonnik pokarmowy będzie kontrolować ilość zjadanego pożywienia, gdyż powoduje uczucie sytości nikt nie nazwie cię żarłokiem,
– błonnik pokarmowy sprzyja rozwojowi właściwej flory bakteryjnej jelita, która będzie wspierać twój układ pokarmowy i pomoże w lepszym przyswajaniu witamin i minerałów z pożywienia jak i zmianę pH stolca, zwiększy objętość stolca co spowoduje częstsze wypróżnianie i zapobiegnie zaparciom,
– błonnik rozpuszczalny w wodzie jak pektyny i gumy podlegają bakteryjnej fermentacji w przewodzie pokarmowym działając korzystnie na przemiany metaboliczne węglowodanów i tłuszczy, frakcje nierozpuszczalne: celuloza, hemiceluloza oraz ligniny pomagają w wypróżnianiu wiążąc niektóre substancje jak np. zbędny cholesterol i substancje toksyczne usuwając je z przewodu pokarmowego,
– ma zdolność wiązania kwasów żółciowych, transportujących cholesterol co spowoduje wydalenie zbędnego cholesterolu i zapobiegnie powstawaniu kamieni żółciowych.
Mając na uwadze mechanizmy pożytecznego wpływu błonnika na organizm człowieka, należy dążyć do zwiększonego spożycia produktów, będących jego źródłem, tak, aby jego zawartość w codziennej diecie była powyżej 30g. na dobę, gdyż jest to najtańsza i najskuteczniejsza metoda profilaktyki nowotworów jelita grubego jak i chorób serca, cukrzycy i otyłości.