Wykorzystanie bułki tartej w kuchni

Wykorzystanie bułki tartej w kuchni

Sama w sobie nie jest jeszcze produktem szkodliwym i niezdrowym. To tylko skruszone pieczywo, wyschnięte i zapakowane do małych woreczków. Warto go spożywać i dodawać do potraw, dodaje im bowiem chrupkości i wprawia w odpowiednią konsystencję. Jednak nie można zapomnieć, że najpopularniejszy sposób, w jaki ją podajemy, jest makabryczny dla organizmu i dostarcza ogromnej ilości tłuszczu.

Najczęściej bowiem służy ona jako panierka, a następnie jest pieczona w tłuszczu. Warto zastanowić się nad zmianą tego niezdrowego nawyku żywieniowego, bo może prowadzić do bardzo niekorzystnych efektów. Jeśli więc nie potrafisz powstrzymać się od panierowania mięsa, ryb i innych dań, to zamiast bułki tartej, która wchłania tłuszcz, użyj zdrowszych zamienników – płatków owsianych, otręb czy pestek dyni. Dietetycy radzą, aby tak przygotowane mięso piec lub grillować, a nie smażyć. Dzięki temu Twoje potrawy będą o wiele zdrowsze i lżejsze, w dodatku taki sposób jedzenia pomoże Ci szybko schudnąć.