Truskawki, czyli pyszny sposób na odchudzanie

Truskawki to bardzo smaczne owoce, które zawierają niewiele kalorii- w 100 g tego owocu mieści się zaledwie 28 kcal. Są polecane szczególnie dla osób, które dbają o piękną figurę. W aż 90 % te pyszne owoce składają się z wody. Dzięki temu,że zawierają dużo błonnika, regulują proces przemiany materii, dzięki czemu pozwalają zrzucić zbędne kilogramy. Jedząc te smaczne owoce zadbamy o to, aby nasz organizm miał odpowiednią ilość witamin i minerałów. Truskawki zawierają kwas foliowy, który stymuluje prace mózgu. Zawierają również dużą ilość witaminy C i K oraz witamin z grupy B.

W skład tych owoców wchodzi również potas, którego organizm potrzebuje w czasie odchudzania. Odpowiada on za prawidłową kondycję mięśni. Truskawki zawierają również dużą ilość magnezu i wapnia. W czasie stosowania diety truskawkowej skutecznie oczyścimy organizm z nagromadzonych toksyn, usprawnimy prace naszych jelit, zadbamy o zdrowy lśniący wygląd włosów, a proces starzenia skóry zostanie zredukowany do minimum. Dieta truskawkowa znakomicie wzmocni układ odpornościowy. Musimy jednak pamiętać, że dieta, która oparta będzie na dominacji tylko truskawek sprawi, że w organizmie może zabraknąć jednego z potrzebnych składników. Z tej przyczyny diety truskawkowej nie można stosować dłużej niż cztery dni. Musimy pamiętać, aby unikać połączeń, które podniosą kaloryczność potraw przygotowanych z truskawek. Unikajmy więc dodatków w postaci bitej śmietany, tłustego mleka czy cukru. Wówczas zamiast dietetycznego posiłku przyrządzilibyśmy niezłą dawkę kaloryczną.

Możemy za to przyrządzać rozmaite posiłki z niskokalorycznymi produktami jak odtłuszczone mleko czy słodzik. Wystarczy, że 3 łyżeczki żelatyny rozpuścimy w 3 łyżkach gorącej wody i ostudzimy. Do tego dodajmy ubite blenderem truskawki (około 50 dag) ze szklanką mleka odtłuszczonego i słodzikiem (w zależności od gustu). Wszystko ubijamy do uzyskania piany i połączenia się składników w jednolita masę. Przelewamy do długich, eleganckich szklaneczek i zostawiamy w lodówce na minimum 2- 3 godziny. Możemy udekorować połówkami truskawek lub miętą. Wyjdzie nam wspaniały, dietetyczny deser o konsystencji pianki. Znakomitym deserem będą również truskawki ubite blenderem z dodatkiem niewielkiej ilości miodu. Taki koktajl można schłodzić i może być znakomitym orzeźwieniem na upalne dni, jeśli schłodzimy go w lodówce, lub dodamy kostki lodu. Do napoju możemy dodać zamiast miodu odtłuszczone mleko.

Innym znakomitym deserem dietetycznym na bazie truskawek jest ryż z ubitymi w blenderze truskawkami ze słodzikiem. Oczywiście- ryż możemy zastąpić makaronem. Na śniadanie zaleca się spożywanie jogurtu naturalnego z dodatkiem kawałków truskawek i ziarna. Można również dodać płatki owsiane. Takie śniadanie będzie smaczne, pożywne i zarazem niskokaloryczne. Bardzo pyszna przekąską jest surówka z truskawek. W tym celu kroimy na kawałki truskawki, dodajemy parmezan, mozzarellę i listki bazylii. Stosując dietę truskawkowa możemy schudnąć w ciągu czterech dni około dwa kilogramy.