Jak prawidłowe odżywianie wpływa na stan skóry i urodę?

Jak prawidłowe odżywianie wpływa na stan skóry i urodę?

Można poprawić kondycję skóry, pozbyć się wysypki czy poszarzałej cery, ujędrnić i zrobić znacznie więcej na zewnątrz, stosując kosmetyki pielęgnacyjne i zabiegi salonowe. I można od środka, za pomocą kontroli diety. Słowa „jesteś tym, co jesz” doskonale opisują zależność piękna skóry od prawidłowego odżywiania.

Jak opóźnić proces starzenia się skóry?

Każda kobieta chce wyglądać pięknie, pomimo swojego wieku. Piękno zewnętrzne pochodzi z wnętrza. Prawidłowe odżywianie pomaga zachować zdrowie kobiet, a ostatecznie piękno. Jak wiadomo, skóra jest największym organem człowieka, a jej stan zależy bezpośrednio od równowagi odżywiania. Jeśli np. osoba spożyje za dużo słodyczy, na skórze pojawi się trądzik. Ciągły brak białka w organizmie może prowadzić do wczesnych oznak starzenia: suchości, utraty jędrności, zmarszczek i tak dalej.

Nadmiar soli może powodować obrzęk skóry, szczególnie wokół powiek i pod oczami. Piękna skóra to zdrowa skóra, dlatego przede wszystkim trzeba zadbać o to, aby wszystkie dobroczynne substancje były w odpowiedniej ilości. Specyfika prawidłowego odżywiania polega nie tyle na stosowaniu modnych diet, poszczeniu, powodowaniu dyskomfortu związanego z ograniczeniami w przyjmowaniu pokarmów, ale na optymalizacji dotychczasowych nawyków żywieniowych i równoważeniu składników przyjmowanych pokarmów i napojów.

Wytyczne żywieniowe dla zdrowia skóry

Spożywane posiłki powinny być odpowiedni zbilansowane. Dlaczego? Powinny zawierać odpowiednią ilości białka, węglowodanów, tłuszczów oraz dobroczynnych składników takich jak witaminy i mikroelementy? Każdy dietetyk zaleca spożywanie posiłków w odstępach, co najmniej 3 godzinnych. W codziennej diecie niezwykle ważne jest śniadanie oraz kolacja, która powinna być zjedzona nie później niż 3 godziny przed położeniem się spać. Na śniadanie i obiad powinny być spożywanie pokarmy białkowe, a wieczorem należy preferować gotowane warzywa, płatki zbożowe i produkty mleczne. Pić dużo wody.

Ważne jest ustalenie cyklu trawiennego. Aby to zrobić, należy zadbać o jelita tzn. częściej spożywać pokarmy bogate w prebiotyki, czyli błonnik niestrawny, oraz prebiotyki, które osiedlą pożyteczne bakterie w przewodzie pokarmowym. Do pierwszej grupy należą np. kapusta, marchew, cukinia, topinambur, banany, a do drugiej kefir i jogurty żywe, a także produkty fermentowane: kapusta kiszona. Znajome rekomendacje, prawda? Rzeczywiście, zasady prawidłowego odżywiania dla uzyskania pięknej skóry bardzo często pokrywają się z zasadami, które dietetycy przekazują tym, którzy chcą uzyskać idealną sylwetkę.

Co trzeba jeść dla pięknej skóry?

Białko

Podstawowy budulec. Aminokwasy biorą udział w syntezie kolagenu który jest odpowiedzialny za elastyczność skóry. Białko zawarte jest w: mięsie, podrobach, rybach, jajach kurzych, fasoli.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i -6

Uczestniczą w syntezie lipidów, charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym. Opóźniają procesy starzenia. Należy szukać kwasów omega w rybach, jajach, orzechach i zielonych warzywach.

Celuloza

Jej zadaniem jest pobieranie i eliminowanie toksycznych substancji np.: pestycydy i sole metali ciężkich. Celulozę zawierają: fasola, brokuły, kapusta, pestki słonecznika oraz dyni, otręby.

Melanina

Reguluje procesy pigmentacyjne w skórze. I chociaż zmagamy się z plamami starczymi, sama pigmentacja jest nadal niezbędna, aby chronić się przed słońcem. W melaninę jest bogate czerwone mięso, brązowy ryż, awokado, fasola, orzeszki ziemne i daktyle.

Hemoglobina

Odpowiada za nasycenie krwi tlenem, która jest następnie transportowana do wszystkich tkanek i narządów (i oczywiście dociera do skóry). Poziom hemoglobiny wzrasta, jeśli spożywa się kaszę gryczaną, zielone jabłka, orzechy włoskie i gorzką czekoladę, a całe to bogactwo warto popijać sokiem z granatów.

Beta karoten

Naturalny antyoksydant, zabezpieczający skórę przed zbyt wczesnym starzeniem się. Występuje w marchwi, morelach, melonie, szpinaku, śliwkach suszonych, natce pietruszki.

Witamina A (retinol)

Bierze udział w syntezie kolagenu, wpływa pozytywnie na elastyczność skóry. Występuje w mleku, maśle, jajkach, wątrobie, rybach, jarmużu, dyni.

Witaminy z grupy B

Niezbędne do normalizacji procesów metabolicznych w skórze, zwłaszcza metabolizmu lipidów i białek. Występują w nabiale, mięsie drobiowym, jajkach, orzechach.

Witamina C

Jeden z głównych antyoksydantów biorących udział w syntezie kolagenu. Występuje: dzika róża, czarna porzeczka, brukselka, natka pietruszki.

Witamina E

Przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek i poprawia nawilżenie skóry. Występuje w nasionach i orzechach, pszenicy, makaronie, oliwkach.

Witamina H (biotyna)

To doskonała substancja powodująca rozszerzanie się naczyń włosowatych. W efekcie, poszarzała dotąd skóra zacznie promienieć i będzie wyglądać zdrowo. Występuje w grochu, jajkach, mleku, nerkach wieprzowych.

Cynk

Posiada właściwości przeciwzapalne, skutecznie normuje funkcjonowanie gruczołów łojowych. Występuje w ostrygach, krabach, serze żółtym, rybie, kaszy gryczanej.

Wapń

Uczestniczy w syntezie elementów strukturalnych skóry. Występuje w produktach mlecznych oraz fasoli, szpinaku, boćwinie, orzechach.

Jakie pokarmy najlepiej wykluczyć dla zdrowia skóry i urody?

Jeśli istnieje właściwe odżywianie skóry, to musi być niewłaściwe.Tutaj również wszystko wygląda jak znajome wskazówki dotyczące odchudzania. Konieczne jest wykluczenie z diety fast foodów i dań gotowych. Niestety w tak przetworzonym mięsie może znajdować się dużo sodu, konsekwencją tego jest zatrzymywanie się wody w organizmie i tworzenie się obrzęków nóg i twarzy.Takie pokarmy należą do dań tłustych, mięso poddawane jest smażeniu a to wszystko przeszkadza w prawidłowej pracy wątroby, powodując szybsze rozpoczęcie się procesu starzenia. Czy można wspierać organizm? Tak, włączając do swojej diety zdrowe składniki takie jak: kurkuma, imbir, cebula. Ale przecież można spokojnie obejść się bez tego śmieciowego jedzenia.

Naukowcy wciąż nie dochodzą do konsensusu, co do tego, czy czekolada spożywana wieczorem kojarzy się z trądzikiem, który pojawił się rano na czole. Ale na pewno mogą powiedzieć, że wypieki z cukru, sody i białej mąki komplikują trądzik i powodują sklejanie się włókien kolagenowych, a tym samym przyspieszają starzenie. Osoby borykające się z zmianami trądzikowymi powinny ograniczyć spożywanie białego pieczywa, napojów gazowanych, cukru. Dlaczego?Te produkty cechuje wysoki indeks glikemiczny, dlatego może wystąpić nasilenie jego objawów. Ponadto mogą spowodować szybsze starzenia się skóry. Ważne! Sól zatrzymuje wodę w organizmie, dlatego jedzenie marynat w dużych ilościach przyczyni się to powstawania worków pod oczami.

A co z kawą i alkoholem – jak wpływają na skórę?

Na pewno wiele osób słyszało, że kawa jest umiarkowanym antyoksydantem i to dobrze. Jednak wypijanie nadmiernej ilości tego napoju zaburza sen i może pojawić się niepokój. A jak wiadomo, nieprzespane noce negatywnie wpływają na wygląd skóry. W czasie nocnego odpoczynku dochodzi do odnowy komórek. Wstając rano po takiej nieprzyjemnej nocy, można zauważyć zmęczoną twarz, suchą skórę, która ulega szybszym procesom prowadzącym do tworzenia się zmarszczek. Ważne dla osób z powolnym metabolizmem! Kawa jest w stanie pobudzać gruczoły łojowe do nadmiernego wytwarzania sebum, a to niestety przyczyni się do ujawniania się zaskórników i zmian trądzikowych. Nadmierne spożywanie alkoholu odwadnia organizmu, najbardziej cierpi na tym skóra.

Jak nawodnienie organizmu wpływa na stan skóry?

Jak na pewno wszyscy wiedzą, woda jest bardzo ważna, ponieważ człowiek w większości składa się właśnie z wody. Pomaga zregenerować skórę uszkodzoną słońcem, wiatrem i powietrzem wysuszonym przez urządzenia grzewcze, przywrócić jej gładkość i elastyczność oraz uniknąć łuszczenia. Znormalizowanie procesów metaboliczne w organizmie, wymaga wypijania codzienne, co najmniej 1,5 litra wody. Najlepiej spożywać wodę niegazowaną, bez nadmiernej mineralizacji. Aby uniknąć porannych obrzęków nóg i twarzy cały proces picia wody należy zakończyć po godzinie 19:00. Nie można zapominać o prawidłowym nawadnianiu organizmu, dlatego butelka wody zawsze powinna być pod ręką, w domu, samochodzie, w pracy.