Sprawdzone obiady dla dzieci

Sprawdzone obiady dla dzieci

Jeśli jesteś rodzicem, na pewno zdajesz sobie sprawę, jak trudne bywa ugotowanie obiadu, który chętnie zje Twoja pociecha. Na szczęście istnieje żelazny repertuar obiadów, które będą smakowały każdemu dziecku.

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany ze startymi na wiórki jabłkami jest potrawą kochaną przez kolejne pokolenia dzieci. Przepis na ryż z jabłkami jest banalnie prosty. Ugotowany ryż przekładamy warstwami startych jabłek w posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Każdą warstwę przesypujemy obficie cynamonem, a jeśli jabłka są bardzo kwaśne – również cukrem.

Ostatnią, najwyższą warstwą powinny być jabłka – ryż mógłby się nadmiernie wysuszyć. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około godzinę. Potrawę można jeść na ciepło lub na zimno. Doskonale smakuje z sosem ze słodkiej śmietanki, połączonej z cukrem waniliowym.

Naleśniki z serem

Kolejna klasyka – naleśniki ze słodkim, waniliowym twarożkiem. Idealny przepis na naleśniki to połączenie 1 szklanki mąki pszennej, 1 szklanki mleka, ¾ szklanki wody, 2 jajek i 3 łyżek oleju. Całość trzeba porządnie wymieszać – trzepaczką lub mikserem. Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Patelnię najlepiej smarować olejem przy pomocy silikonowego pędzelka, a nie wylewać go bezpośrednio na powierzchnię.

Zwykły biały ser rozrabiamy ze słodką śmietanką, aż do uzyskania konsystencji odpowiedniej do smarowania naleśników. Dodajemy cukru pudru i cukru waniliowego według własnych upodobań. Gotowe naleśniki smarujemy twarożkiem i składamy w zgrabne trójkąty. Można je dodatkowo posypać startą czekoladą, polać owocowym sosem lub ozdobić bitą śmietaną.

Nuggetsy z sosem

Tym razem propozycja przepisu nie na słodko. Praktycznie każde dziecko uwielbia nuggetsy, serwowane między innymi przez restaurację o charakterystycznych złotych łukach w logo. Taką samą potrawę możemy przyrządzić w domu. Potrzebne nam będą filety z piersi kurczaka, które kroimy w dość dużą kostkę, a następnie obtaczamy najpierw w bułce tartej, potem w jajku, a potem jeszcze raz w tartej bułce.

Panierowane mięso należy smażyć w dość głębokim oleju o wysokiej temperaturze, do uzyskania złocistego koloru. Nuggetsy można podawać z frytkami, z surówką, z sosem czosnkowym lub majonezowym, a nawet z ketchupem – według upodobań dziecka. Doskonale smakują też jako składnik sałatki, jednak uwzględniając specyficzne uprzedzenie dzieci do wszelkiej zieleniny, wersja ta nie zawsze się sprawdzi.