Natura służy urodzie

Styl życia w zgodzie z naturą ma coraz więcej sympatyków. Sukcesywnie przybywa więc osób, które w naturze szukają źródeł urody. Do łask wracają babcine sposoby na zachowanie promiennej cery. Większość receptur takich tradycyjnych specyfików znajdziemy w kuchni.

Drożdże na trądzik

Maseczka z drożdży to specyfik, który pomoże pozbyć się problemów z trądzikiem. Wystarczy ćwiartkę kostki drożdży wymieszać na papkę z ciepłym mlekiem. Można dodać do tego kroplę oliwy, dzięki czemu cera nie będzie przesuszona lub sok z cytryna, gdy dodatkowo borykamy się z nieestetycznymi przebarwieniami. Maseczkę drożdżową nakładamy gruba warstwą na twarz i każde inne miejsce zaatakowane wypryskami i trzymamy 20 minut. Po tym czasie drożdże zmywamy ciepłą wodą i cieszymy się efektami: zmiękczoną i wygładzoną cerą, złagodzonymi podrażnieniami i stanami zapalnymi oraz osuszonymi zmianami chorobowymi. Taką maseczkę należy stosować 2 – 3 w tygodniu.

Miód odmładza

Szukając na kuchennych półkach produktów, którymi chcemy odmłodzić twarz, nie można pominąć miodu. Dla uzyskania efektu wystarczy rozprowadzić go równomiernie na cerze, a po 15 minutach spłukać zimną wodą. Dodając do miodu płatki owsiane, mleko i dwie krople olejku z rumianku otrzymamy maseczkę wygładzającą, której efekty potrafią być zaskakujące. Przy jej nakładaniu wskazane jest wykonanie masażu skóry. Maskę zostawia się na kwadrans, a do jej spłukania wystarczy ciepła woda. Osoby z tłustą cerą powinny pamiętać o tym, by do maski dodać kilka kropli soku z cytryny.

Bez konserwantów

Łatwo dostępne składniki to nie jedyna zaleta, jaką mają kosmetyki wykonywane własnoręcznie w domowym zaciszu. Kolejną jest gwarancja, że nie znajdzie się w nich nic, co nie służy naszej cerze. Taki krem i maska nie będą miały w swoim składzie substancji zapachowych i konserwantów, które mogą działać na skórę drażniąco, a często też uczulająco. Trzeba jednak pamiętać o tym, że kosmetyki przygotowane tylko z produktów naturalnych mają bardzo krótki termin przydatności. Najlepiej zużywać je na bieżąco. Jeśli zdarzy się przygotowanie zbyt dużej porcji na jednorazową aplikację, warto dodać do niej trochę witaminy E, która zadziała jak konserwant.

Podziel się
error
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial