Czy coca-cola zero jest zdrowa i czy tuczy – wszystko, co warto o niej wiedzieć

Czy coca-cola zero jest zdrowa i czy tuczy – wszystko, co warto o niej wiedzieć

Czy coca-cola zero jest zdrowa i czy tuczy – wszystko, co warto o niej wiedzieć

Współcześnie na rynku dostępnych jest wiele przeróżnych napojów gazowanych, słodzonych, light, bez cukru itp. Niektórzy uważają, że opcje zero są lepszymi odpowiednikami klasycznych wersji i mogą być stosowane przez osoby na redukcji lub te ograniczające cukier. Człowiek został nauczony poprzez reklamy, że produkty bez cukru są lepsze. Czy faktycznie tak jest? Czy coca-cola zero jest zdrowa i nie powoduje wzrostu wagi?

Czym jest coca-cola zero i z czego się składa?

Coca-cola jest jednym z najpopularniejszych napojów gazowanych na świecie. Na początku była stosowana jako lekarstwo na wszelkie problemy żołądkowe. Później jednak ze względu na pogarszającą się sytuację związaną z otyłością wśród ludzi wyprodukowano jej zamiennik. W 1982 roku na świecie pojawiła się tzw. Cola Light, a do Polski dotarła niespełna jedenaście lat później. Coca-cola zero na polski rynek trafiła w 2005 roku.

Wiele osób pije ją bez zwracania uwagi na skład, czy kaloryczność. Co tak naprawdę zawiera w sobie coca-cola zero? Warto szczególnie zwrócić uwagę na to czego nie zawiera, czyli sacharozy popularnie znanej jako cukier. Nadmierne jej spożycie przyczynia się do zwiększenia ryzyka wystąpienia otyłości, próchnicy, cukrzycy, nowotworów czy nawet schorzeń sercowo-naczyniowych. W zamian za tę substancję zastosowano słodziki, takie jak aspartam czy acesulfam.

Czy można ją pić na diecie?

Opcja bez cukru była i jest szeroko promowana jako produkt odpowiedni dla osób na diecie odchudzającej oraz tych zdrowo się odżywiających. Pomimo to wiele osób zadaje sobie pytanie, czy coca cola zero tuczy? Trzeba przyjrzeć się jej składnikom odżywczym. Są to: 0g cukrów, 0g tłuszczu, 0g tłuszczów nasyconych, 0g sodu i tylko 0,5g kcal. Taki wynik oznacza, że coca-cola zero może być śmiało pita przez osoby będące na diecie. Przy takim składzie tkanka tłuszczowa nie będzie się odkładać, zatem nawet fani rygorystycznych diet mogą cieszyć się bez obaw smakiem coca-coli zero.

Coca-cola zero a cukrzyca

Jak wcześniej wspomniano zamiennikami cukru w coca-coli zero są słodziki, takie jak aspartam i acesulfam K. Uważa się, że są one nawet 200 razy słodsze niż cukier. Część naukowców twierdzi, że są one szkodliwe dla człowieka, jednak nie ma stuprocentowych badań, które by to potwierdziły. W każdym razie warto zachować umiar zarówno w spożyciu cukru, jak i słodzików.

Nie zaleca się picia coca-coli zero przy cukrzycy, mimo to, że nie podnosi ona cukru we krwi. Dlaczego? Ze względu na zawartą w napoju kofeinę. Powoduje ona wzrost ciśnienia krwi, co może zwiększać insulinooporność i finalnie prowadzić do hipoglikemii. Dodatkowo wszelkie słodkie napoje, nawet te bez cukru, mogą wzmagać chęć sięgnięcia po słodycze.

Pozytywne i negatywne strony coca-coli zero

Do zalet coca-coli zero można zdecydowanie zaliczyć brak cukru. Jego nadmiar jest szkodliwy i może prowadzić do wielu poważnych chorób, a nawet zagrażać życiu. Inną pozytywną cechą jest zerowa zawartość kalorii. Z tego względu może być spożywany przez osoby będące nawet na rygorystycznych dietach. Smach i  pobudzające działanie napoju jest praktycznie takie samo jak w przypadku jego regularnej wersji. Oba napoje zawierają bowiem kofeinę (ok 10 mg kofeiny w 100 g płynu). Co ciekawe posiada ona właściwość termogeniczną, czyli przyśpieszającą organizm. To oznacza, że może polepszyć wydajność człowieka w czasie treningu i finalnie przyczynić się do szybszej redukcji tkanki tłuszczowej.

Wadą spożywania coca-coli zero jest to, że można podnieść poziom cukru. Nie ze względu na słodziki, tylko z powodu kofeiny. Innym minusem jest to, że słodkie napoje zwiększają chęć zjedzenia wszelkich słodkich przekąsek. To może utrudniać stosowanie diety.

Czy coca cola zero jest szkodliwa?

Badania nad wpływem słodzików na człowieka wciąż trwają. Jednak już dziś wiadomo, że sztuczne słodziki mogą negatywnie wpływać na organizm. Przyczyniać się mogą do zaburzeń łaknienia, czy wzmagania ochoty na słodycze i fast foody. Powodują także zwiększone odczuwanie głodu.

Inne badania pokazały, że aspartam może podwyższać ilość metanolu we krwi nawet pięciokrotnie! Szczególnie jest to widoczne przy spożyciu 40g słodzika na 1 kg masy ciała. Jedna puszka coca-coli zero zawiera zaledwie 0,3 g aspartamu, zatem nie należy się tym martwić wypijając tylko taką ilość. Naukowcy doszli także do nieoficjalnych wniosków, jakoby słodziki miały zaburzać florę bakteryjną w jelitach, prowadząc do różnych chorób.

Aspartam i acesulfam K

Aspartam i acesulfam K znajdują się w coca-coli zero. Odpowiadają za słodki jej smak. Warto przyjrzeć im się szerzej. Aspartam należy do grupy estrów peptydowych. Jego kod to E951. Składa się z kwasu asparaginowego, fenyloalaniny i estru metylowego, który po spożyciu zamienia się w metanol. Wszystkie te substancje można naturalnie znaleźć w białkach (dwie pierwsze substancję), czy owocach (metanol). Ze względu na obecność fenyloalaniny bywa groźny dla osób z fenyloketonurią. Aspartam poza coca-colą zero można znaleźć w takich produktach jak: tabletki musujące, do ssania, preparaty na grypę, jogurty, słodzone napoje, wody mineralne smakowe, rozpuszczalne kakao, galaretki, czy desery mrożone.

Acesulfam K jest nawet 150 razy słodszy niż cukier. Ma zerową wartość energetyczną. Występuje w formie białych kryształów, które bez problemu rozpuszczają się w wodzie. Jego kod to E950. Można go znaleźć w sokach, alkoholach, dżemach, jogurtach, serkach homogenizowanych. Zawiera 0 kalorii i z tego powodu bywa stosowany podczas diet odchudzających. Może być szkodliwy, szczególnie jeśli jest spożywany w nadmiarze.

Co lepsze: zwykła coca-cola czy coca-cola zero?

Niekiedy chcąc polepszyć swoją dietę sięgamy po opcję bez cukru, ponieważ wydaje się być lepszą. Czy tak naprawdę jest? Porównajmy.

Skład zwykłej puszki coca-coli:

  • woda,
  • cukier (blisko 11 g na 100 ml, czyli około pięć łyżeczek w szklance płynu),
  • dwutlenek węgla – ma działanie moczopędne,
  • karmel amoniakalno-siarczynowy – barwnik, może zaburzać metabolizm witaminy B6,
  • kwas ortofosforowy – nie zalecany w przypadku dzieci, kobiet w ciąży i osób starszych, jego nadmiar w diecie może negatywnie wpłynąć na zawartość wapnia w kościach,
  • aromaty,
  • kofeina – jedna puszka zawiera ok 33 mg, działa pobudzająco, nie zaleca się jej u osób z nadciśnieniem i cukrzycą.

Skład coca-coli zero:

  • woda,
  • dwutlenek węgla,
  • barwnik karmel,
  • kwas fosforowy,
  • cyklaminian sodu – sól sodowa kwasu cykloheksylosulfaminowego, syntetyczna substancja słodząca używana szeroko jako zamiennik cukru, jest 30 razy bardziej słodki niż sacharoza, najczęściej występuje w połączeniu z innymi słodzikami,
  • acesulfam K,
  • aspartam
  • aromaty,
  • kofeina,
  • cytrynian trisodowy – konserwant i regulator kwasowości, nie jest szkodliwy dla człowieka.

W pierwszym przypadku trzy substancje zawarte w napoju są oficjalnie uznawane za szkodliwe, należą do nich: karmel amoniakalno-siarczynowy, kwas ortofosforowy i kofeina, z czego dwa ostatnie wykazują negatywny wpływ tylko w dużych dawkach.

W drugim przypadku aż sześć pozycji uznaje się za szkodliwe (barwnik karmel, cyklaminian sodu, kwas fosforowy, acesulfam K, aspartam, kofeina). Cztery ostatnie szkodzą przy nadmiernym spożyciu.

Widząc to zestawienie niekoniecznie musi oznaczać konieczność zaprzestania spożywania tego typu napojów. Należy przede wszystkim zachować rozsądek. Warto też pamiętać, że nie wszystkie substancje zostały wystarczająco przebadane i nie są znane długofalowe skutki ich przyjmowania. W przypadku dzieci, lepiej ograniczać w ich diecie wszelkie słodzone napoje gazowane. Gdy nie wiadomo co wybrać do picia, najlepszą opcją będzie czysta woda.