Jak przyrządzić szparagi?

Jak przyrządzić szparagi?

Szparagi są uznawane za dość luksusowe warzywa i nie cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Najlepsze są świeże szparagi, prosto z wody. By jednak w pełni docenić walory smakowe musisz wiedzieć, jak przyrządzić szparagi. Oto kilka praktycznych rad!

Do czego pasują szparagi?

Szparagi to nie tylko zdrowa przekąska. Są idealne również na obiad czy kolację – zawsze świetnie się sprawdzą. Wyróżniamy szparagi zielone, białe i fioletowe. Jak przyrządzić szparagi zielone? Przede wszystkim ostrożnie! Mają one delikatne i cienkie pędy. Mogą się łamać, ale nie trzeba ich obierać. Dzięki temu zachowują najwięcej cennych składników odżywczych. Zielone szparagi gotujemy 7-10 minut. Idealnie pasują do sałatek, makaronów, pizzy czy omletów. Wspaniale komponują się z masłem, solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem.

Przyrządzanie szparagów

A jak przyrządzić szparagi białe? Te z kolei są wyraziste i delikatne w smaku. Wymagają obierania do ¾ wysokości oraz nieco dłuższego gotowania – około 15 minut. Twarde końcówki trzeba odłamać lub obciąć. Białe szparagi są idealne jako jarzynka lub dodatek do zup. Nadają się także do zapiekania.

Najrzadziej spotykane są szparagi fioletowe. Mają grubą łodygę, którą trzeba obrać w całości. Trzeba też odłamać końcówki. Fioletowe szparagi są słodkie w smaku i bardzo aromatyczne. Wykorzystuje się je do zapiekanek, wykwintnych sosów lub jako przystawkę do mięs. Gotujemy je około 15 minut.

Przyrządzając szparagi (każdy rodzaj) usuń z łodyg ciemniejsze wypustki, ponieważ gorzknieją podczas gotowania. Z kolei by warzywa zachowały piękny kolor, dodaj do wody sok z cytryny! Kupując szparagi wybieraj okazy o wilgotnych końcach i zamkniętych główkach, które przy pocieraniu “skrzypią”. Tylko takie szparagi możesz uznać za świeże.

Jeżeli chcesz przyrządzić szparagi na drugi lub trzeci dzień od kupna, pamiętaj, aby odpowiednio je przechować. Szparagi są nietrwałe, dlatego najlepiej przyrządzić je od razu. W innym wypadku przechowuj je w słoiku z wodą lub owiń mokrą ściereczką i włóż do lodówki.

Sporo osób obawia się, że podczas obierania tych wyśmienitych warzyw zwyczajnie je połamie. Jak przyrządzić szparagi, by zachować je w całości? Wystarczy użyć szczelinowego noża do warzyw, zamiast tradycyjnego i problem z głowy! Pamiętaj również, aby podczas gotowania delikatne główki nie były zanurzone w wodzie. Gotuj szparagi w wąskim naczyniu lub związuj i ustawiaj pionowo. Dzięki temu zachowasz ich kształt i nie rozgotujesz delikatnych części.

Teraz, kiedy już wiesz, jak przyrządzić szparagi pozostaje ci tylko wizyta w sklepie i późniejsze przygotowanie smacznych dań!